Color Blocking

You all semua suka shopping sesuatu yang trendy?
Kalau ditanya apa yang sedang trending sekarang....
mesti jawapan korang color blocking, maxi /skirt & peplum dress ...and military style kan...

Trend tak semestinya sesuatu yang "totally new" ....kadang2 mungkin sesuatu yang lama dan dikembalikan menjadi hit & trending...macam polkadot!!!!

Maxi...aku masih ingat masa aku kecik2 dulu tengok drama Cinderella Haliza Misbun tu...masa tu cik kak-cik kak semua sibuk pakai maxi gak...pastu masa tahun 2005/2006 kalau tak salah aku.. ...
masa tu semua senior2 aku tengah sibuk dok pakai skirt2 kembang ...masa tu kembang jugak la mata aku tengok...

Peplum? .... aku ada satu yang aku beli tahun 2011...di Metrojaya....

Color Blocking? .... yes!!! pada aku ni la yang betul2 new so far..sbb aku tak dapat nak recall kawan2 aku dah pakai dolu2...

Ada sorang mamat ni pernah tanya aku...
"Kenapa kawan2 perempuan dia pakai selendang/tudung warna pelik????"
sebab katanya dia tak paham ...adakah logik biru digabungkan dengan merah jambu?...atau hijau digabungkan dengan purple atau oren..... nasibla kan, biarla dia tak faham forever!!!!..

Okay, sedang color blocking tengah popular di kalangan perempuan2 Malaysia, aku nak share tips pasal color blocking ni...share je walaupun aku ni bukanlah editor majalah fashion..hoho

1. Pilih warna...jangan main taram je...
Anda pernah care nak tengok color wheel chart?..sila tengok ..mungkin akan dapat membantu..
Kalau nak go basic pun okay...tak perlu terlalu berani untuk yang masih baru nak mencuba
Pilih wisely okay..... sebab paling takut, kita end up jadi clown ,merak atau burung kakak tua...hehe


2. Short-cut ....pakai outfit yang ada pattern

Susah sangat nak pikir kaler apa yang nak diblockkan?
Pakai je baju yang ada pattern...polkadot ke, stripe ke,tribal ke....apa2 je la yg ada patttern.
Kan senang...tinggal nak pikir warna tudung je kan...memangla color blocking ni refer pada solid color kan..tapi apa salahnya nak short cut...

3. Pakai semua 1 kaler dari atas ke bawah
Okay , ni cara yang paling senang....
Colour blocking tak semestinya pakai outfit yang lebih dari 1 kaler...
Kita boleh pakai dari atas ke bawah satu kaler je..tapi kita pakai kasut dan beg tangan kaler lain:)

Cukup la 3 tips je..tak payah nak susahkan kepala...
Tak de la tiap2 hari kita nak tanya room mate kita..
" Ko rasa kaler ni dgn kaler ni okay tak?...
" Ko rasa sesuai tudung ni dengan baju ni ke atau baju ni??"
" Ko rasa mana cantik??? ni ke...atau ni..."
 
Haha...kesian kawan kita nak menjawab tiap2 hari kan....
Tunjukkan kasih sayang kita kepada kawan2 kita  dengan mengurangkan soalan-soalan di atas...
....Klik sini... utk lihat contoh warna yang sesuai utk " COLOR BLOCKING"
so, lepas ni yakin je....boleh bah kalau kau!!!!! :)

Over sangat sangatttttt kannnnnnsssss...entry pun nak color blocking ....hehe

Catat Ulasan