Episod 1 : Puji dan Wanita (Muda)

Betulke Wanita suka kena puji?
Ala...lelaki pun suka jugak kalau kena puji kan...
Lagipun mana ada orang suka kena maki? betul tak?

Apa bentuk pujian yang wanita suka sebenarnya?
Muda? Cantik? Kaya? Bijak?....atau banyak lagi la....
So, inilah entry bersiri aku...
Episod 1.....ialah Muda...
Saudara paling dekat muda mestilah umur kan..
atau penampilan kita pun orang kaitkan dgn umur jugak..

Situasi 1 
Lokasi : Kedai Makan Pak Din Tomyam
Tengah tunggu makanan yang di order dengan kawan2 tiba-tiba datang sorang budak lelaki
Budak lelaki : Eh, awak budak Politeknik kan?
Wanita : Eh, bukan la....saya dah kerja...*jawab sambil muka ala2 terkejut
Budak lelaki : Sorry la, saya ingat awak study Politeknik....

Kesannya:-
hmmmm? maknanya budak lelaki tu ingat wanita tu muda...padahal umur dah 30 tahun lebih.
Wanita tu..................senyum sampai ke pagi la:), sbb budak politeknik umur berapa???

Situasi 2 
Lokasi: Gerai Nasi Lemak Kak Limah tepi roundabout
Wanita : Beli nasi lemak 5 kak
Kak Limah : Okay... banyak nya beli...untuk kawan2 sekali ke?
Wanita : Eh, tak la ..untuk suami dan anak2 sekali ...
Kak Limah : Ya ke? Ingatkan tak kahwin lagi tadi..tak nampak macam orang yg ada anak 3 pun..

Kesannya:-
hmmmmm? mau tulis lagi ke? best la kan wanita tu....walaupun dah jadi bini dan mak orang..tapi still nampak muda...senyum? sampai 2 minggu baru habis kot...

Situasi 3
Lokasi:Nilai 3 @ kedai barang2 kahwin
Wanita : Bunga telur ni kalau satu packet ada berapa pcs ya?
Pekerja : 40pcs kak...
Wanita lain : kalau 40pcs kita nak beli berapa packet mak?
Pekerja : La...anak ke? saya ingat adik tadi ...tak nampak macam anak dgn mak pun...

Kesannya:-
dari tadi, dok kesanya..kesannya...kesannya
tak yah tulis pun dah tau kan....

Situasi 4
Lokasi : Dalam teksi
Driver : Pergi nilai 3 sorang je? cantik2 cam ni tak kan pergi sorang je?
Wanita : *senyum...tak la pakcik, suami saya tunggu kat sana, dia ada hal tadi tak dapat g sama2
Lelaki : oh...dah kahwin rupanya...tapi nampak cam muda je, macam budak universiti...

Kesannya:-
Masa ni kalau orang puji muda ke, cantik ke  ....tak sesuai....
Rasa menggeletar lutut!!!...waktu yang sama masih tunjuk muka cool habis giler...
Masa ni la nak mengaku dah kahwin,dah ada anak,dah ada tunang, dah tua...dan segala bagai DAH

Masa ni memang tak akan percaya punya apa yang driver tu cakap
Ibarat kalau driver tu cakap 1+1 =2 pun kita tak percaya...
Tapi bukan semua pemandu teksi cam ni...ada ramai yang baik jugak kan

Moral of the story..
Memang best kena puji..tapi tgk lokasi jugak...
Dan sebenarnya jangan sampai puji melekakan kita.... katanya!!!hehe, seriuskan...
sederhana sudah............
Okay, jadi Iklan penaja untuk episod ini ialah iklan SK11..haha..tiba2..
tak beringat pilih iklan...branded punya barang...tak de rm200 tak yah beli:)
http://www.youtube.com/watch?v=d8rRn0gQUa0



Catat Ulasan