Rajin memasak tapi tak sedap....

Asal entry bawah label jom memasak je..mesti pasal resipi kan...
Hari ni, aku nak tulis pasal benda lain pulak...

Apakah?????

Ya....topik paling best untuk dikongsi bersama...
First..cuba korang bukak new tab..pergi google..dan taip "ISTERI TAK PANDAI MASAK"
Apa yang keluar?
...macam2 kan...
bila baca..nak ketawa pun ada, nak sedih pun ada...

Dan yang paling tarik attention aku, bila baca lelaki ni cakap isteri dia rajin g dapur tapi masak tak sedap... hoho..
yes!!!! ni la topik yang aku nak kongsi..
sebab yang lain cam boring..semua cite pasal lelaki tulis pentingnya cari isteri pandai masak...pentingnya perempuan belajar memasak dan bla..bla..bla...tak de pulak nak tulis pentingnya aku belajar memasak ..

Isteri rajin memasak tapi tak sedap...
Aku pasti suami dia ni tak pernah nak bagitau wife dia yang masakan tu tak sedap..
Agaknya dia balun je la makan walaupun rasanya tak cukup sifat...

So, adakah kita termasuk dalam golongan rajin memasak tapi tak sedap????
Mari pastikan dengan asahkan ketajaman "observation" kita... tu dia...amik hang ..campuq habis bahasa melayu ngan orang putih..hehe

1. Habis tak orang makan masakan kita?
...Tak, tiap2 kali hidang mesti tak habis...

2. Pernah tak orang tanya resipi masakan kita?
...Tak pernah langsung..

3. Pernah tak orang request masakan kita?
...Contoh: ada orang cakap.." Kak, nanti masak lauk ayam masak merah yang kak masak dulu ya"..

Kalau utk satu jenis hidangan pun tak pernah ada...
Maknanya, mungkin kita termasuk dalam golongan rajin memasak tapi tak sedap utk semua kategori makanan yang kita masak..TOLONG!!!!! TAK DAPAT TERIMA KENYATAAN...

Putus asa??? JANGAN!!!
Memasak adalah satu skill...
Sebab tu kadang2 letak buku resipi tepi dapur pun..tapi hasilnya tak sedap.
Sebab tu walaupun rajin memasak ...tapi hasilnya tetap gak tak sedap...
Okay..aku bagi kredit utk bab rajin tu:) ... cuma terus usaha....
yang penting tak putus asa dan terus cuba perbaiki...

Kalau skill letak garam pun fail... memang kena belajar lagi la okay!!!
Tahap masin lauk yang dirasa terus ke dalam mulut dgn tahap masin lauk yang dimakan bersama nasi...off course, kena ada skill letak garam supaya rasa dia dia ngam2 sedap bila masuk dalam mulut kan...

****************
Jam : 12.30pm
Hari : Ahad
Lokasi : Meja makan
Makanan : Laksa
Warna mangkuk : Putih ada bunga2 warna merah
Air : Sirap
Warna gelas :Transparent je ..tak de warna...
Warna sudu/garfu/alas meja/tempat basuh tangan : Rahsia:)

Isteri : Jemput makan, bang...
Suami : Eh, sedapnya laksa awak masak hari ni...tak macam laksa yg awak buat tiap2 minggu tu..
Isteri : Sebab laksa hari ni mak saya yang masak... habis tu yang tiap2 mingu sebelum ni tak sedap la ya???waaaaaaa......waaaaaaa...waaaaaa....
*****************

Selamat rajin memasak;)


Catat Ulasan