Baju Kurung dan Tudung....

Masuk hutan tangkap mengkarung
Mengkarung mati terasa sayu
Manisnya bila berbaju kurung
Bertambah seri gadis Melayu

Hehe..tu la hasil ayat2 brutal campur ayat2 sopan yang digabungkan menjadi pantun...
Disebabkan hari ni aku pakai baju kurung, jadi hari ni terasa nak tulis pasal baju kurung pulak...
( * masa entry ni aku taip, aku masih lagi berbaju kurung),

Baju kurung.... baju yang jarang aku pakai kecuali hari raya.
Lagipun dalam almari aku, hanya ada 5 helai je baju kurung ... tu pun sehelai tak muat sebab terbeli saiz besar...
Sikit je kan??? dan yang pasti dalam almari aku tak de mengkarung....

Sebenarnya, bukan aku tak suke pakai baju kurung ni, sebab kalau tak suke..takkan aku pandai jahit baju kurung kan???? cuma aku lebih selesa pakai jeans dgn kemeja atau jeans dgn t-shirt * ayat alasan:)

Dan...entah kena rasuk apa hari ni...baju kurung warna hitam +  polkadot warna krim macam memanggil manggil aku je untuk dipakai...
Pakailah aku....pakailah aku...pakailah aku... scary sgt kan!!!!
Dan aku pun pakailah bersama tudung warna biru dan kasut warna biru...

Rasa apa??? Rasa macam gadis Melayu yang berseri la.... seri sangattttttttttttt!!!!
Feeling ala2 Tizz Zaqyah cerita Nur Kasih pun ada..haha

Yang pastinya....sgt senang nak pilih tudung warna apa untuk digayakan dgn baju kurung...

Kalau baju kurung corak2/ berbunga?
...pilih je 1 warna yang ada dalam corak2 tu dan jadikan itu warna tudung kita...

Kalau baju kurung plain dan bersulam?
..ambil warna sulam tu..

Kalau baju kurung tu plain?
..ambil tudung yang corak2/berbunga ..pastikan ada warna baju kurung tu kat tudung..

Kalau tak nak ambil warna yang ada dalam baju kurung?
..ambil warna lain yg sesuai dan samakan dgn warna kasut atau handbag

Kalau baju kurung tu warna putih dan kain warna biru?
..ambil tudung warna putih...
ni mesti baju sekolah kan??? haha

p/s ....Klik sini untuk sesiapa yang tak kenal mengkarung:)
Catat Ulasan