Salah Sangka,Salah Harga

Harga...
yang terlibat adalah duit..

Yang salah sangka..
Orang yang membeli..

Lokasi: tempat letak parking kereta
Masa nak masuk kereta, tiba2 ada sorang lelaki ni datang dekat aku..
(disebabkan tempat parking ni depan2 kedai..ramai orang..jadi hormon terkejut aku buat relax je)

Lelaki : Beli keropok kak..
Aku : berapa ya ... (mata aku nampak dia pegang keropok ikan yg kalau goreng jadi kembang tu)
Lelaki : 2.5
Aku : bagi 2 packet ya...(mati2 aku ingat 2 packet rm5)
Lelaki : rm50 semua
Aku :
versi dalam hati ( 25 satu packet rupanya...masa ni aku perasan packet keropok tu punya la besar dan padat... habis 1 botol minyak kalau nak goreng)...
versi mulut : okay..tak jadi la 2 packet..nak satu packet je...
* dengan selamba tanpa ada rasa bersalah.. duit aku kan, suka hati aku la...rm25 lagi tu boleh aku beli ikan jenahak 5 ketul buat sup ikan:)...

Jadi, memang kadang2 kita akan tersalah sangka dan tersalah harga kan...

Dulu masa aku kerja kedai kasut..pernah sorang pakcik ni bagi aku rm10 untuk kasut yang harga dia rm99.90 .... sebab lagi satu angka 9 kat depan tu dia tak perasan katanya...
phewwwww...kasut tu punya la cantik...aku beli dulu kalau rm9.90 ...

Anak sedara aku pernah bagitahu nasi lemak kat sekolah dia seringgit dua..
mati2 aku ingat satu 50 sen...
Jadi aku bagi dia rm2..beli nasi lemak dan kuih
aku kirim masa hantar dia sekolah...
dan...
dia sengih2 bawak satu bungkus je dengan kuih sikit
Aku: kenapa nasi lemak satu je?
Dia : duit tak cukup...sebab satu nasi lemak rm1.20 ...so, ada lebih 80 sen beli kuih..

Haha....masa dapat rm2 main lari terus g kantin...tak bagitau tak cukup...
salah sangka, salah harga...ingatkan seringgit dapat dua..rupa2nya satu 1.20...

aku pun satu...tak ambik tahu langsung harga makanan kat sekolah..huhu
mana nak dapat nasi lemak 50 sen sekarang kan..


Ohh..nampak sedap nasi lemak kat atas tu..
viewer yang baca blog ni dari US mesti terkenang2 kan..
walaupun maybe boleh cari nasi lemak kat sana..tapi tak sama kot macam kat atas tu...

Sebab, dulu aku pernah order air sirap kat Indonesia ( Indonesia je u oll, 2 jam sampai.., US entah bila dapat pergi..tunggu Obama tak jadi President dah kot ???????...bila sampai, rasanya sebijik FANTA ..bila minta teh ais, air yg sampai macam ....hoho..tak dapat aku nak gambarkan versi rasa dia..sebab? lain tempat..lain la rasa...kalau diorang datang sini rasa air sirap kita pun mesti diorang kata lain kan.......

Ehh..apa ko merepek ni?cerita pasal makanan dan air sirap pulak?
Okay!!! lari topik kan...
pergi kejar sekarang!!!..................okay aku kejar dan dapat tangkap topik tu balik !!!

So, jangan salah sangka pasal harga ya....
kalau tak sure..mohon pencerahan....
first pemahaman seseorang bila dengar berbeza..
sebab tu kalau no telefon
013-2698243 ....
ada yang akan sebut 013-269.pause.8243 ....dan
ada yang akan sebut 013-2698.pause.243
Beza2 kan...

Ehh...apa ko cerita pasal no telefon pulak ni?
Okay!! lari topik lagi ke???
kejar la ...................
MALAS!!! lantakla dia nak lari..tak kuasa nak kejar :)
-end






Catat Ulasan