Selangkah je lagi......................


Tak lama lagi most of student yang ambil degree akan start semester baru kan?
dan ada sebahagiannya yang akan berada di semester akhir..
sedar tak sedar akan habis belajar di Universiti tak lama lagi...

Dan....selamat datang ke dunia pekerjaan soon!!!....

Just wanna share my experience...
apa yang perlu anda lakukan bila berada di semester terakhir...

1. Get good GPA... masa untuk menaikkan CGPA anda
..... tak de la masa convo nanti anda berada di kelompok terakhir yang nama akan dipanggil...
sebab masa convo..akan announce first class dulu..then, second class upper,second class lower..
walaupun nama dipanggil ikut abjad..at least usahakan untuk tak berada di kelompok terakhir:)

2. Save your money .... berjimat di Final Semester
.... Habis belajar nanti...kena cari kerja,cari rumah sewa,duit transport,duit makan...
jadi sebelum dapat kerja, mestilah nak kena ada duit utk pergi interview...
believe me, masa ni memang akan terasa pressure ...lebih2 lagi bila dapat news yang kawan2 dah dapat kerja..dan kita masih merangkak2 nak hantar resume sana sini...

3. Cari kerja....resume
... Prepare resume anda siap2..and simpan dalam emel... memangla tak lengkap lagi...tapi bila dah habis belajar dan dapat result final exam..boleh terus edit je..tak de la masa tu kelam kabut.. I guess sekarang lagi mudah..dunia internet..banyak tips boleh dapat..senang nak cari kerja melalui online ads ( but, off course nak dapat kerja melalui online ads bukanlah seperti makan kacang ....)

4. Polish your English
... Selalu dengar ayat macam ni..aku paham apa dia cakap dalam bahasa inggeris..tapi nak bercakap je tak tau nak guna ayat apa... Maknanya? anda ada sedikit masalah untuk bertutur bahasa inggeris..menulis,mendengar dan bercakap dlm bahasa inggeris tak sama...
sesetengah student ..boleh menulis dlm bahasa inggeris dengan baik tapi mungkin tak boleh bercakap dlm bahasa inggeris dengan baik...
So, time to prepare yourself!!!! most of the interviews will be conducted in English..tambah2 kalau anda apply kerja di private company....
Jangan takut..ini kan cabaran...yg penting usaha!!!

5. The Star
... Kalau beli utusan/berita harian/metro/kosmo.....memangla tak banyak iklan peluang pekerjaan..cuba beli The Star..edisi hari Sabtu.... kat situ akan ada banyak iklan untuk anda cari kerja...

*************
My first interview....

Huhu!!! aku gagal...walaupun aku berjaya disenarai pendek untuk second interview..
( that time..syarikat tu buat open interview then, shortlist utk second interview)

Ingat lagi soalan interviewer tu..
-Tell me about yourself
-Why do you think that you are suitable for this job
-Do you have your own transport....
( soalan paling tak boleh blah....dalam hati aku. oh come on..i just graduated 2 weeks ago.... why do you think that i would be able to drive my own transport...i don't even have Dato" or Tan Sri on my last name....hehe

Okay.... good luck di semester terakhir anda....
Selamat berjaya!!!


Catat Ulasan