Tak pasal-pasal kena penumbuk....

Tarikh : 29.2.2013
Tempat akan dituju : One Utama Shopping Mall

9.00am : bertolak dari Seremban
11.00am : Sampai One Utama
11.15am : Masuk dan cari parking One Utama ( sangat best sbb dapat parking terus..mcm magic)
11.25am : Dah start shopping2/jalan2
12.45am :Makan /sembang2
1.30pm : Cari surau
2.10pm - 3.10pm : Sambung shopping
3.15pm - 4.15pm : Cari kereta kat tempat parking

Bayangkan..kalau ini jadual kita...best ke atau sakit hati?
Senang dapat parking masa sampai ...tapi punyalah susah nak cari kereta kat tempat parking masa nak balik...
Sebab:-
a) Cuai     b) Tak ingat    c) Tak de kuasa     d) POYO

Bagi yang tak pernah mengalami..mungkin tak dapat nak dibayangkan betapa azabnya bila lupa tempat parking kan.... lagi azab kalau masa mencari kereta tu, kita bersama rakan/family yang suka membebel dan kurang kesabaran...huh!!!
Sepanas2 tempat parking kereta, panas lagi hati kita kan...

So, ini tips utk elakkan dari lupa di mana tempat kita parking kereta di shopping mall..

NO.1
Snap gambar tempat parking tu guna telefon..zoom betul2 no tiang tu

NO.2
Taip dalam sms no. lokasi parking anda..dan SAVE dalam telefon

NO.3
Tulis kat notebook anda..kalau anda jenis suka mencatit ...

NO.4
Ingat dalam kepala otak...tapi tak boleh percaya sangat bab ni..sebabnya bila seronok hu ha hu ha kat shopping mall tu..memang ada kemungkinan untuk lupa...

NO. 5
Kalau pergi dengan kawan/family...bagi arahan /paksa semua orang ingat sekali...
tingkat berapa dan no tiang parking tu

NO.6
Ingatkan lokasi berdasarkan sesuatu perkara..contoh: anda ingat tempat parking anda berdekatan dgn pintu masuk kedai di tepi escalator...atau apa2 je la...yg penting ingat!!!

Senangkan........dan aku jamin memang ada antara kita suka snap2 gambar tiang parking tu, untuk ingat kan:)  tak pe, yang penting......jumpa jalan keluar masa nak balik..dari tiba2 jadi peronda tak bertauliah kat tempat parking tu...tak ke naya????
***********
KES STUDY
...kisah 2 orang sahabat yang lupa di mana tempat parking...

A: Ko tak ingat ke kat mana kita parking tadi...masak dah kita kat dalam ni.. nak mencari kereta .... 1 jam dah ni..buang masa betollllll...

B: Lupa.... ala, ko pun tak ingat jugak...ada ko save no tempat parking dalam hp ko?

A: Tak save la pulak...ko pun sama gak kan?

B: Memang la...tapi aku tak de la macam ko..ada ke pergi snap gambar kereta kita sebelah kereta audi tu.... sepatutnya ko snap gambar tiang... sbb tiang tak lari..tapi kereta audi tu confirm la dah blah...ko ingat, jadual dia balik dr shopping mall ni ...sama dgn kita ke.... pergi snap benda boleh bergerak buat apa...&****@@#333^^^^<<<***@@@
bla....bla....bla...bla...bla....bla....

dan akhirnya B telah makan penumbuk dari A disebabkan mulutnya yg suka membebel tu...
kemudian, B naik bas ke Pudu Raya SEORANG DIRI...
semasa dalam bas , B telah menerima SMS dari A


 
 
 
 
Sekian.....KISAH DONGENG pun berakhir...selamat malam semua:)
Catat Ulasan