Peribadi vs Psikologi

Kata orang..
kalau nak kenal peribadi seseorang tu..
kita tengok apa dia suka dan apa dia tak suka..

Ya ke?Boleh percaya ke?
Aku ni memang kalau bab2 psikologi ni, susah sikit..
bukan la tak caya..cuma ada bangkangan sikit..sikit je..haha

Pernah tak korang dengar..
kalau orang ni suka warna biru ... dia bla..bla..bla
kalau suka warna hijau ...dia bla..bla..bla
kalau suka warna hitam ...dia bla..bla..bla

Kalau suka dengar lagu genre ni... dia bla..bla..bla..
Kalau suka tengok drama/film ni..dia bla..bla..bla..
Mesti pernah kan...
korang percaya tak?

* senang sangat entry aku kan..tulis bla..bla..bla.. hehe

Okay, berbalik kepada titik perbincangan...
cuba check apa yang kita suka dan apa yang kita tak suka???
so, dapat kenal tak peribadi kita sendiri???

Sebagai contoh :-
Apa CD yang korang beli untuk dengar dalam kereta?
kalau dah sampai beli CD tu means suka la kan....
Kalau dalam kereta aku ada CD:-
Adele
Faizal Tahir
Ungu
Daughtry
KRU
Jay Chow

So, boleh kenal ke peribadi aku melalui apa yang aku suka?

Adele .... aku tak slim sangat tapi berbakat???
Faizal Tahir..aku suka sbb dia stailo, so aku stailo ke ???
Ungu ... aku suka warna ungu????
Daughtry .. aku suka orang yang suara dia unik???
KRU ... sbb kejayaan diorang insprasi bagi aku..
Jay Chow .. sbb aku mix chinese dan pandai cakap mandarin???

Kisahnya....
so, korang percaya ke apa yang kita suka sebenarnya mencerminkan kita jenis orang yg bagaimana???

Jangan percaya 100%....
Bukan semua orang yang suka makan sedap2 tu.
dia pandai memasak yang sedap2...haha..
tulisan aku highlight warna biru tu pun jangan korang percaya k....



Catat Ulasan