Sekadar berkongsi ...........

Dah lama aku nak kongsikan artikel ini di blog aku.
Cumanya.....selalu tak sempat.
Atau aku yang sengaja buat2 tak sempat ...

**********
Artikel ini di tulis oleh :-
A.Kadir Jasin
Other Thots
Malaysian Business
Magazine ( Isu Sept 1-15 2013)

aku taipkan semula part yang menarik perhatian aku .
 ********************
Graduates
At many hari raya open house that I attended,parents lamented that their recently graduated children are finding it hard to secure employment or, as some are saying, are unemployable.

Businessman Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar told me recently that he conducted an experiment in Cyberjaya with the collaboration of several local universities and the city's four biggest foreign employers namely Shell,AIA,HSBC and IBM.The objective was to study the mismatch between the graduates of local universities and the employment market, and to find ways of remedying the problem.

The outcome was shockingly disappointing.Out of more than 1,000 graduates called for interviews, only 300 turned up. Out of that, only six were offered employment, 24 were taken in as interns and 50 are being taught English language skills with the assistance of the Kirkby International College which is also located in Cyberjaya.

It was discovered during the exercise that the majority of the candidates lacked communication skills in the English Language, which is the working language of almost all international players in Cyberjaya. Mustapha is allocating  RM1.8 million for the charity.

The outcome of the experiment merely confirmed what we have been saying all along. While we seek to become a global player in the information and telecommunications technology (ICT),we are being held back by the lack of a coherent policy on the teaching and learning of English as second language.
*************


Hadamkan tulisan di artikel  ini...fahamkan apa yang ditulis...

Berusaha untuk memajukan diri ke arah yang lebih baik.
Keluarga aku juga tidak berkomunikasi dalam bahasa inggeris di rumah...
habis sekolah, aku masih tidak boleh berkomunikasi bahasa inggeris dengan baik.
habis belajar di universiti  pun masih sama juga... memulakan kerjaya di syarikat swasta yang menjadikan bahasa inggeris sebagai bahasa utama memang terasa peritnya..
Nak bercakap/nak buat report ..semua dalam bahasa inggeris

Tapi usaha itu tangga kejayaan...
Walaupun tak sefasih Angelina Jolie :) , yang penting skill komunikasi aku semakin baik, dan aku juga masih belajar untuk memperbaiki tahap kefasihan aku ni............
Banyak faedahnya....boleh baca buku dalam bahasa inggeris,boleh faham subtitle bahasa inggeris dalam movie/drama, boleh baca artikel terbaru di web/blog yang ditulis dlm bahasa inggeris,boleh ajar orang lain bercakap dlm bahasa inggeris... dan byk lagi :)

Sekian..sekadar berkongsi dan mengingatkan diri sendiri supaya berusaha meningkatkan taraf hidup ke arah yang lebih baik dari segi # ilmu/ekonomi ...

Catat Ulasan